Surfside Surf Club

Surfside, FL

Founded in 1930 by magnate Harvey Firestone and designed in the Mediterranean Revival style by architect Russell Pancoast, the Surf Club was a major center of entertainment and influence in coastal Florida. After falling into decline in the 1970s, the Surf Club is being renovated and restored as part of a major redevelopment led by Richard Meier & Partners that will construct a new Four Seasons Hotel and numerous private residences on-site.

EverGreene restored the historic mural and plasterwork in the Crystal Room and conducted a historic finishes investigation in the Restaurant, Peacock Alley, and Ladies’ Lounge. In the Restaurant, Peacock Alley and Ladies’ Lounge, conservators created exposure windows in the rooms, removing decades of overpaint to reveal intricate decorative paint underneath. Using microscopy and archival photographs, conservators determined the historically accurate colors used in the original palette and created a  comprehensive treatment plan for how to restore historic decorative program.

EverGreene carefully removed the historic Denman Fink mural, The Vintage, from the Crystal Room to protect it during the expansion and renovation of the building. The mural was shipped to a lead-containment chamber, created within the EverGreene studio, where conservation technicians removed the lead adhesive that secured the mural to the wall and patched damaged canvas. Once the lead was removed and canvas was repaired, conservators inpainted areas of damage or loss, restoring the mural to its original beauty.

In addition to the mural, the Crystal Room contained a latticework ceiling with plaster rosettes in recessed coffers. EverGreene removed historic ornament during construction and removed post-historic overpaint. By a stroke of luck, conservators found two rosettes that had never been painted over and still displayed the original color. This extraordinary find gave the conservators a fantastic model to refer to when restoring the remaining ornamental elements in the Crystal Room.